Beigazolódni látszik ez a mondás. Az elmúlt napok egyikén, gondoltam egy nagyot, gyors süti, mint muffin, ide, vagy oda kipróbálom azt a mostanság hallott receptet, ami nagggyon gyorsan elkészíthető és ízletesnek is mondható. Felhajtottam egy receptet és nekiláttam. Az elkészítésének időszükséglete, valóban nem sok. A végeredmény tekintetében, viszont már nem voltam ennyire pozitív. Elárulom, a lusta asszony réteséről van szó.
Ízvilágában még csak elfogadható lett volna, de az állagát tekintve, kissé bizonytalan vagyok. Nem tudom, hogy az én ügyetlenségem, vagy a fizikai és kémiai folyamatok nem tökéletes végbemenetele tehető felelőssé azért, hogy a süti emitt és amott száraz maradt, de a szárazságnak olyan fokán, hogy pl a lisztet ugyanabban a mivoltában találtam szeletelés közben, mint a sütemény elkészítésének időszakában. Akár nyersnek is mondhatnám, ha időközben persze nem lett volna kirakva némi hőhatásnak.
A recept:
25 dkg rétesliszt
20 dkg porcukor
fél csomag sütőpor
50 dkg túró
5 dkg vaj,
2 dl tej
2 db tojás.
Elkészítés:
A réteslisztet, a porcukorral és a sütőporral elegyíteni, majd a felét egy kikent kisebb tepsi aljára szórjuk. Ezután rámorzsoljuk a túrót, és rácsípkedjük a vajat, majd beborítjuk a maradék lisztes keverékkel és megöntözzük 2 dl tejben 2 db simára kevert tojással. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készül el a sütemény. Tűpróbával ellenőrizhetjük.
Osztályozás:
Negatív:
1; Állaga a császármorzsáéhoz hasonló
2; Leragadt a tepsi aljára, holott vastagon ki volt kenve
3; Foltokban száraz maradt, a lisztet nem érte el sem a folyadék, sem a zsiradék
Pozitív:
1; A túró és a vanília ízében nem lehet csalódni
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése