2011. október 10.

Az alma

Ahol is alakulni látszunk (a "birtokunkon", ahogy a párom szokta volt emlegetni), az idén a gyümölcsfáink, bőséggel felnevelték a gyümölcseiket, leginkább a körték voltak etéren adakozóbbak, hogy azután mi jól leszüretelhessük a kicsinyeket. A szomszédunk telkén gyönyörű és nagyon jóízű jonatán almák termettek. Elhatároztuk, ilyen kell nekünk is, tehát eljött a betakarítás utáni időszak a fásítás ideje. Hát nekiláttunk,ültettünk már őszibarackokat, almákat, tervbe vettünk még sárgabarack, szilva és még egypár almafának a telepítését. A hétvégénk, azt hiszem, ennek jegyében fog eltelni, de most vessük nagyító alá az almát.


"Az alma egy gyümölcs, illetve az azt termő almafa (Malus domestica) rövidebb neve. Az almafa a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik.
Az almafa termése gömbölyded, két végén bemélyedés található. A felső mélyedésből ered a rövid kocsány, ezzel csüng a fán. A másik mélyedés öt apró, elszáradt csészelevelet rejt.
Az alma viaszos héja a jóízű gyümölcshús veszi körül. Ezen belül öt hártyás rekeszben ülnek a magvak. Az ilyen termést nevezzük almatermésnek."


"Világszerte közkedvelt gyümölcs, frissen fogyasztható. Nyersen, kockákra vágva ideális salátákba, főzve gyümölcslevesekhez, kompótnak, de téli tárolásra befőttnek, lekvárnak is alkalmas. Használható szószok készítéséhez és süteményekben is ízletes. Jellegzetes süteménye az almáspite, aminek a töltelékét fahéjjal fűszerezett almareszelék adja. Pépesítve, akár több más gyümölccsel kombinálva kiváló bébiétel. Kipréselt leve a legtöbb gyümölcslé egyik legfőbb alkotóeleme, kissé fanyar, savanykás ízével ezekben mind dominál. Alkalmas bor és pálinka készítésére is. Vékony, lapos szeletekre vágva, majd kiszárítva almachips (aszalvány) készíthető belőle, ami még szárazon is savanykás.
Már a rómaiak korában is 29 almafajtát tartottak számon, előszeretettel fogyasztották és bort is készítettek belőle."



 Forrás: wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...