Van nekem egy keresztlányom akit nevezzük néven, Orsolyának hívnak, általam becézve, csak Orsócskának , mivel a szülei abban az időben, amikor ez a kis nüansz megesett, dolgoztak naphosszat, így ez a kicsi leánygyermek magányosságát nehezen viselve, hétköznapok tömkelegét itt töltötte minálunk. Általános iskolás volt , amikor az egyik tanítási órán (gondolom: gyakorlati, legalábbis a mi időnkben még ennek neveztük) készítettek"töki pompost". Számára ehetetlennek bizonyult, én még akkor azt sem tudtam, mi fán terem. Mint utólag kiderült, neki nem volt fogára való a tejfel, hagyma, szalonna párosítás. Aztán ahogy ez már csak lenni szokott, telt-múlt az idő és néhány esztendővel ezelőtt a "Nemzeti Vágtán" találkoztam egy ilyenszerű elemózsiát árusító bodegával, itt készült a mellékelt fotográfia is. Az idei nyáron, egy céges összejövetelen, pedig az egyik falni való a kenyérlángos volt, számomra semmi különleges nem volt benne, inkább ízletesnek véltem, mintsem ehetetlennek. Mivel, ha időm engedi szeretek tájékozódni mindennemű dolgok iránt-után, így bukkantam rá ennek az harapnivalónak a receptjére. És akkor jött az isteni sugallat, mely szerint a fent említett kettő tészta féleség egy és ugyanazon tőről fakad. Megosztom népes olvasó táborommal. (1)
Töki pompos
„Ez egy eredetileg szlovák étel, a pompos jelentése: 'leszakított tészta', a töki pedig a helységre utal, ahonnan származik. Elődeink idejében kenyérsütéskor a nyers tésztából egy darabot leszakítottak, és azt a lurkók részére előre kinyújtották, a háznál lévő kemencében pedig megsütötték. Az így elkészült forró kenyérlángos tetejére a kamrában rejlő finomságokból szórtak lilahagymát, tejfölt, sajtot, fokhagymát, szalonnát…”
Alaprecept:
tésztáhoza tetejére
- 2 dl tejföl
- 3 gerezd fokhagyma, zúzva
- 3 fej lilahagyma
- 20 dkg reszelt sajt
- 30-40 dkg húsos szalonna (főtt császárszalonna a legjobb)
készítése
A krumplit meghámozzuk, sós vízben megfőzzük. Az élesztőt feloldjuk a 2,5 dl langyos, cukros vízben, felfuttatjuk. Ha kész a krumpli, akkor a vizet leöntjük róla és áttörjük. Az élesztős vízzel a liszthez keverjük. Ízlés szerint sózzuk. A tésztát jól kidolgozzuk. 1 órát langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, tűzhely méretű tepsibe tesszük és szétnyomkodjuk, hogy mindenhová azonos vastagságú tészta jusson. Tetejét villával egy kicsit megszurkáljuk. Előmelegített sütőben elősütjük. A teteje szilárd legyen. 5 perc. Kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel. Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lilahagymát. Még 10-15 percig sütjük. Amíg a sajt meg nem barnul egy kicsit.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése