2010. október 28.

Kenyérlángos



Van nekem egy keresztlányom akit nevezzük néven, Orsolyának hívnak, általam becézve, csak Orsócskának , mivel a szülei abban az időben, amikor ez a kis nüansz megesett, dolgoztak naphosszat, így ez a  kicsi leánygyermek  magányosságát nehezen viselve, hétköznapok tömkelegét itt töltötte minálunk.  Általános iskolás volt , amikor az egyik tanítási órán (gondolom: gyakorlati, legalábbis a mi időnkben még ennek neveztük) készítettek"töki pompost". Számára ehetetlennek bizonyult, én még akkor azt sem tudtam, mi fán terem. Mint utólag kiderült, neki nem volt fogára való a tejfel, hagyma, szalonna párosítás. Aztán ahogy ez már csak lenni szokott, telt-múlt az idő és néhány esztendővel ezelőtt a "Nemzeti Vágtán" találkoztam egy ilyenszerű elemózsiát árusító bodegával, itt készült a mellékelt fotográfia is. Az idei nyáron, egy céges összejövetelen, pedig az egyik falni való a kenyérlángos volt, számomra semmi különleges nem volt benne, inkább ízletesnek véltem, mintsem ehetetlennek. Mivel, ha időm engedi szeretek tájékozódni mindennemű dolgok iránt-után, így bukkantam rá ennek az harapnivalónak a receptjére. És akkor jött az isteni sugallat, mely szerint a fent említett kettő tészta féleség egy és ugyanazon tőről fakad. Megosztom népes olvasó táborommal. (1)


Töki pompos
„Ez egy eredetileg szlovák étel, a pompos jelentése: 'leszakított tészta', a töki pedig a helységre utal, ahonnan származik. Elődeink idejében kenyérsütéskor a nyers tésztából egy darabot leszakítottak, és azt a lurkók részére előre kinyújtották, a háznál lévő kemencében pedig megsütötték. Az így elkészült forró kenyérlángos tetejére a kamrában rejlő finomságokból szórtak lilahagymát, tejfölt, sajtot, fokhagymát, szalonnát…”

Alaprecept:
tésztához
  • 50 dkg finomliszt
  • 3 közepes burgonya
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 kk. cukor
a tetejére
  • 2 dl tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 3 fej lilahagyma
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 30-40 dkg húsos szalonna (főtt császárszalonna a legjobb)
  készítése 
A krumplit meghámozzuk, sós vízben megfőzzük. Az élesztőt feloldjuk a 2,5 dl langyos, cukros vízben, felfuttatjuk. Ha kész a krumpli, akkor a vizet leöntjük róla és áttörjük. Az élesztős vízzel a liszthez keverjük. Ízlés szerint sózzuk. A tésztát jól kidolgozzuk. 1 órát langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, tűzhely méretű tepsibe tesszük és szétnyomkodjuk, hogy mindenhová azonos vastagságú tészta jusson. Tetejét villával egy kicsit megszurkáljuk. Előmelegített sütőben elősütjük. A teteje szilárd legyen. 5 perc. Kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel. Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lilahagymát. Még 10-15 percig sütjük. Amíg a sajt meg nem barnul egy kicsit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...