„A lilahagyma igazi C-vitamin bomba, jelentős mennyiségű B-vitamint tartalmaz.
A hagymafélék energiaértéke csekély, főleg az ízéért használjuk. Európa legnagyobb hagymatermelője Spanyolország.
A lilahagyma szépít. Ígéretesek azok a kutatási eredmények, melyek a növényben található kvercetin nevű antioxidáns jótékony hatásairól tanúskodnak. A vegyület segíti megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Bár ez a hasznos anyag más növényeken is megtalálható- például a bodzában vagy a hársfavirágban-, a lilahagymából szívódik fel a legkönnyebben. Emellett egy másik igen fontos vegyület, az orotsav biztos forrásaként is tekinthetünk a lilahagymára. Bár sok növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható, a hagymás zöldségek tartalmazzák a legnagyobb koncentrációban. A vegyület legelőnyösebb tulajdonsága, hogy segíti a máj sejtjeit a szervezet méregtelenítésében. Ennek köszönhetően pedig növeli a szervezet fizikai erőnlétét és széppé teszi a bőrt, hiszen megakadályozza a pattanások kialakulását.”
A hagymafélék energiaértéke csekély, főleg az ízéért használjuk. Európa legnagyobb hagymatermelője Spanyolország.
A lilahagyma szépít. Ígéretesek azok a kutatási eredmények, melyek a növényben található kvercetin nevű antioxidáns jótékony hatásairól tanúskodnak. A vegyület segíti megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Bár ez a hasznos anyag más növényeken is megtalálható- például a bodzában vagy a hársfavirágban-, a lilahagymából szívódik fel a legkönnyebben. Emellett egy másik igen fontos vegyület, az orotsav biztos forrásaként is tekinthetünk a lilahagymára. Bár sok növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható, a hagymás zöldségek tartalmazzák a legnagyobb koncentrációban. A vegyület legelőnyösebb tulajdonsága, hogy segíti a máj sejtjeit a szervezet méregtelenítésében. Ennek köszönhetően pedig növeli a szervezet fizikai erőnlétét és széppé teszi a bőrt, hiszen megakadályozza a pattanások kialakulását.”
Lekvár:
250 g felszeletelt lilahagyma
20 g vaj
3 tk barna cukor
½ kk só
¼ kk frissen őrölt fekete bors
1 ek balzsamecet
A vajon kissé megkaramellizáljuk a cukrot, rádobjuk az összeaprított hagymát, erre a sót. Fedő alatt, hagyjuk őket főni a levükben. Kb. 10 perc után a fedőt eltávolítjuk és ugyan ennyi idő elteltével meglocsoljuk ecettel és megszórjuk borssal. Egyébként úgy járunk el vele, mint az összes többi lekvárral, ha esetlegesen nagyobb mennyiséget gondolnánk elkészíteni. Adhatunk hozzá zselésítő anyagot a lekvár állagának jevítása érdekében, de ez nem szükségszerű. Próbálkozzunk!!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése