Kései délutánon, ha az ember leánya megkíván egy kis édességet, hát mi mást készíthetne, mint egy villámgyorsan elkészülő édes apróságot. Betakarítás idején látótérbe kerülhetnek a konyhakertek terményei, így hát vessük górcső alá a répát:
A gyökérzöldséget először a Közel-Keleten termesztették. Az ókori Görögország legtekintélyesebb orvosa, Hippokratész gyomorerősítőnek ajánlotta, a rómaiak pedig mérgek ellenszereként használták.
A zöldségek között a legtöbb kalciumot a sárgarépa tartalmazza. Ezen kívül igen magas a karotin tartalma, továbbá E-, K-, B1-, B2-, B6-, C-vitamin tartalma. Ásványi anyagok közül pedig kiemelkedő a foszfor, kálium és nátrium mennyisége. Népi gyógyászatban régóta ismert bélféregűző és baktériumölő hatása. Mivel könnyen emészthető, hatásos gyomor- és bélzavarok gyógyítására, s enyhe vizelethajtó hatású. Néhány országban gyógyszerek helyett is használják. Beteg csecsemőknek erős hányásra, hasmenésre sárgarépalevet adnak, akik így néhány nap alatt meggyógyulnak, víz – és súlyfelesleg nélkül. Ajánlott vese és májpanaszokra. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet, vagyis lassítja az érelmeszesedést. Erősíti az idegeket. Magas béta-karotin tartalmának köszönhetően számos szempanasz kezelésében segíthet, véd a légúti fertőzésekkel szemben, egészségesen tartja a bőrt, a hajat, a fogakat és a fogínyt. Egyes állítások szerint csökkenti a rákos sejtek kialakulásának esélyét.
Mini répás muffinok
Hozzávalók:
• 2 sárgarépa
• 1 alma
• 2 evőkanál liszt
• 30 dkg kristálycukor
• 20 dkg margarin
• 1tasak sütőpor és 1 kk fahéj
• 1 alma
• 2 evőkanál liszt
• 30 dkg kristálycukor
• 20 dkg margarin
• 1tasak sütőpor és 1 kk fahéj
Elkészítés:
A répát és az almát meghámozom, majd egy tálba reszelem. Fokozatosan hozzákeverem a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szétmorzsolt margarint, és
2-3 evőkanál vizet. Piskóta állagú tésztát kapjunk. A masszát muffin-sütőformákba töltöm, és előmelegített sütőben, 200 fokon körülbelül 25 percen keresztül sütöm. Akkor van kész, ha szép aranybarna színt kap.
A répát és az almát meghámozom, majd egy tálba reszelem. Fokozatosan hozzákeverem a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szétmorzsolt margarint, és
2-3 evőkanál vizet. Piskóta állagú tésztát kapjunk. A masszát muffin-sütőformákba töltöm, és előmelegített sütőben, 200 fokon körülbelül 25 percen keresztül sütöm. Akkor van kész, ha szép aranybarna színt kap.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése