2012. február 19.

A morzsák császára, alias smorni


"A császármorzsa a boldog békeidőket idézi, amikor is Magyarország a cukrászdák terén nagyhatalommá vált. Az egyszerű és nem drága édesség Ferenc József kedvence volt, innen ered a neve is. Egyes elméletek szerint a saját találmánya, de valószínűbb, hogy a császári pár főszakácsa tálalta fel elsőként a magasságos asztalra az egyébként régi paraszti ételt."


Hozzávalók:
- 10 dkg búzadara
- 0,7 dkg búzaliszt
- 2,5 dl tej
- 1 csomag vanília cukor
- 3 egész tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 csipetnyi szódabikarbóna


Az elkészítéséhez :
 50 g vaj, esetleg 0,5dl olaj
A díszítéshez:
porcukor vagy baracklekvár, ki-ki ízlése szerint befőtt


A hozzávalókat jó alaposan egy fakanál segítségével kidolgozzuk. A zsiradékot, lehetőségekhez mérten teflon bevonatú edényben felhevítjük és a tésztánkat erre ráöntjük. Állandó forgatás mellett kb. 20 perc múlva kellőképpen megpirulva készen áll arra, hogy elfogyaszthassuk. Befőttel, gyümölcsízzel, porcukorral tálaljuk.
Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...