2010. november 17.

Egy újabb világnap

„Ne gyújts rá!” Világnap

"A nemzetközi "Ne gyújts rá"- mozgalom világnapját minden év november 3. csütörtökén tartják, ezért idén november  18-án kerül megrendezésre. A mozgalom 1974-ben az Amerikai Egyesült Államokból indult útjára, azzal a céllal, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a cigarettázók nem gyújtanak rá, és a társadalom figyelmét felhívják e szenvedély veszélyeire.


A dohányzás nem csak a dohányzó embereknek és közvetlen környezetüknek okoz károkat, hanem az állami költségvetésnek is, hiszen a dohányzásból származó „betegség teher” költsége magasabb, mint a dohánytermékek adójából származó bevétel. A dohányzás a tüdőrák okozta halálozás 90-95 százalékáért, az összes rákhalálozás 30-35 százalékáért, az idült gyulladásos légúti betegségek 80-85 százalékáért, míg a szív- és érrendszeri betegségek 25-30 százalékáért felelős.
A fiatalok dohányzási szokásait feltáró kutatások eredményei szerint nemcsak a dohányzás kipróbálása, de a rendszeres cigarettázás is egyre fiatalabb életkorban alakul ki.
2008 áprilisában egy „Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés” (Global Youth Tobacco Survey) elnevezésű kutatás magyarországi adatgyűjtésének eredményei szerint 10-ből csaknem 6 tanuló (57.9%) kipróbálta már a cigarettát élete során (fiúk: 56,5%, lányok: 58,4%), ezen belül a valaha dohányzóknak 18%-a 10 éves kora előtt szívta el az első slukkot.
A dohányzásra való rászokás és a családi / baráti környezetben lévő dohányosok száma között nagyon szoros az összefüggés. A cigarettázás okozta tragédiák elsősorban a középkorú 40-50 éves embereket, fenyegetik, akik átlag 20 évvel élhetnének tovább, ha nem hódolnának szenvedélyüknek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a világon jelenleg évente, több, mint 3 millió ember halála vezethető vissza e káros szenvedély ártalmaira  A dohányzás okozta megbetegedések következményeitől Földön 3 másodpercenként meghalhat valaki . Hazánk a dohányzást tekintve a világranglista dobogós helyére került.

A személyenkénti cigarettafogyasztás duplája a világátlagnak, vagyis fejenként több mint háromezer szál. Ezeket, ha egymás mellé helyezzük, mintegy 250 métert tesz ki, ami annyit jelent, hogy a magyarok közel 2 millió kilométernyi "rudat" - az egyenlítő hosszának negyvennyolcszorosát - füstölik el évente. A dohányzás szinte minden területen hatalmas kiesésekkel jár. Nemcsak a szenvedélybetegnek és családjának, hanem magának a társadalomnak, sőt az állami költségvetésnek is jelentős károkat okoz.

A szigorú füstmentes törvényeket bevezető országokban 1-2 év alatt jelentősen csökkent a szívroham miatti kórházi kezelések száma.

Kedves dohányos honfitársaink! Tegyétek meg az első lépést, november 18-án egy napig ne gyújtsatok rá!"

Forrás: ismeretlen, egy részemre IS elküldött e-mail-ből nyisszantottam ki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...