2010. november 27.

Hagymalekvááár?


Elmúlt a betekarítás időszaka, hát a jól lecsepegtetett zsírréteget valahogyan magunkra kellene tornázni. A téli időszakra jellemző (nemcsak a sütőtök, a mézeskalács, a füge és a datolya, stb) a sült húsok korszaka, amiből ha sokat sikerül magunkévá tenni, na akkor aztán rakodnak a zsírpárnák, úgy ahogy az annak a rendje-módja. Tehát a sülthúsokból megkülönböztetünk töltöttet, ami lehet akár gesztenyével, aszaltszilvával, barackkal, gombával, a lehetőségek tárháza végtelen, de készíthetünk szimplán és egyszerűen ízesített husikákat naranccsal, rozmaringgal, sörrel locsolgatva, illatos gombával és így tovább, sorolnám, ha én volnék a Gombóc Artúr. Gyengébbek kedvéért azért a husi nem összetévesztendő a csokival. Bocsi. Tehát, ha hús, akkor kell köret is, mindannyian tudjuk, hogy abból is van ezer féle, akár egyszerű, akár valami nagyon "exclusive". Különleges? Amit ma hallottam az minden képzeletemet felül múlta.....hagymából lekvár? Kipróbáljuk, nagy baj nem történhet, mivel a hagymát szertjük, nyersen, vagy muszályból megfázás idején teának, mézzel. Brutális, de hatásos. Tehát a lekvár, de előtte a hagyma tudományos megvilágításából idéznék:
„A lilahagyma igazi C-vitamin bomba, jelentős mennyiségű B-vitamint  tartalmaz.
A hagymafélék energiaértéke csekély, főleg az ízéért használjuk. Európa legnagyobb hagymatermelője Spanyolország.
   A lilahagyma szépít. Ígéretesek azok a kutatási eredmények, melyek a növényben található kvercetin  nevű antioxidáns jótékony hatásairól tanúskodnak. A vegyület segíti megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Bár ez a hasznos anyag más növényeken is megtalálható- például a bodzában vagy a hársfavirágban-, a lilahagymából szívódik fel a legkönnyebben. Emellett egy másik igen fontos vegyület, az orotsav biztos forrásaként is tekinthetünk a lilahagymára. Bár sok növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható, a hagymás zöldségek tartalmazzák a legnagyobb koncentrációban. A vegyület legelőnyösebb tulajdonsága, hogy segíti a máj sejtjeit a szervezet méregtelenítésében. Ennek köszönhetően pedig növeli a szervezet fizikai erőnlétét és széppé teszi a bőrt, hiszen megakadályozza a pattanások kialakulását.”
 
Lekvár:
250 g felszeletelt lilahagyma
20 g vaj
3 tk barna cukor
½ kk só
¼ kk frissen őrölt fekete bors
1 ek balzsamecet
A vajon kissé megkaramellizáljuk a cukrot, rádobjuk az összeaprított hagymát, erre a sót. Fedő alatt, hagyjuk őket főni a levükben. Kb. 10 perc után a fedőt eltávolítjuk és ugyan ennyi idő elteltével meglocsoljuk ecettel és megszórjuk borssal. Egyébként úgy járunk el vele, mint az összes többi lekvárral, ha esetlegesen nagyobb mennyiséget gondolnánk elkészíteni. Adhatunk hozzá zselésítő anyagot a lekvár állagának jevítása érdekében, de ez nem szükségszerű. Próbálkozzunk!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...